Miten talvella kannattaa hoitaa kasvojen ihoa?
Talvi-ihon hoito on kuin rahaa pankkiin laittaisi. Näin pidät ihosi hyvinvoivana myös pakkasaikaan.
Kuivasta ihosta haihtuu liikaa vettä. Valoisaan vuodenaikaan ihon pintakerros paksuuntuu ja kosteustasapaino pysyy paremmin kunnossa. Niinpä iholta puuttuu pimeän aikaan keramideja. Keramidit ovat pitkäketjuisia, ihoa suojaavia rasvoja.
Korvaa puute keramideja sisältävällä voiteella. Myös kosteutta lisäävät humektanttipitoiset voiteet vähentävät tulehdusoireita ja parantavat ihon sarveiskerroksen läpäisyestettä, joka koostuu ihosolujen valmistamista keramideista, rasvahapoista ja kolesterolista. Kun kosteutta puuttuu, iholla havaitaan punoitusta, kutinaa ja hilseilyä. Iho saattaa tuntua jopa kosketusaralta - on kuin ihoa kiristäisi.
Kuivassa ihossa rasvan määrä sarveiskerroksessa on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista liikaa. Iholla on tärkeä tehtävä suojata elimistöä kemiallisilta ja fysikaalisilta ärsytyksiltä ja infektioilta - vältäthän siksi etenkin talvisaikaan rasittamasta turhaan ihoasi liiallisella kuorinnalla tai kasvojen harjaamisella. Kylmä ilma supistaa lisäksi ihon pinnan verisuonia, jolloin iho kuivuu vielä lisää. Siksi kannattaa valita kasvojen iholle vettä sitova kosteusvoide.
Talvisessa kosteusvoiteessa on hyvä olla rasvaa sekä vettä sitovia ainesosasia, kuten glyserolia, propyleeniglykolia, karbamidia ja pitkäkestoisia sokeriyhdisteitä (sorbitoli, ksylitoli ja polysakkaridit). Et tarvitse kuitenkaan kallista merkkikosmetiikkaa hoitaaksesi ihoasi hyvin talvisaikaan, pelkkä perusvoidekin riittää, jos tuntuu, ettei muuhun halua investoida. Samalla kannattaa hoitaa myös käsiä ja huulia. Näin korona-aikaan käsideseistä parhaita ovat glyserolia sisältävät valmisteet, sillä ne jättävät iholle alkoholin haihduttua kostean pinnan ja ehkäisevät siten ihon kuivumista.
Kuivumista ehkäisevät muun muassa voiteet, joissa on paljon keramideja sekä ureaa tai karbamidia. Huulet kannattaa pakkasella suojata kaulaliinalla ja huulivoiteella. Vahaa, glyserolia tai glykolia sisältävät voiteet hoitavat ihoa. Vaate ja voide suojaa viimalta, joka lisää pakkasen purevuutta.
Aina erillistä pakkas- tai ulkoiluvoidetta ei tarvita, sillä jos iho on riittävän rasvainen, ihon oma talintuotanto riittää suojaamaan kasvoja kylmältä. Ulkoiluvoiteeksi kelpaa mikä tahansa voide, joka imeytyy hyvin ihoon ja joka ei ole liian vesipitoinen. Levitä voide kasvoille pari tuntia ennen ulkoilua pakkassäässä. Jos iho pääsee paleltumaan, se näkyy ihossa normaalia ihon väriä vaaleampana läikkänä.
Paleltumaa voi ensiapuna lämmittää käsin tai korkeintaan lämpimänhaalealla vedellä. Jos paleltumakohtaa alkaa pian pistellä, se on hyvä merkki: silloin iho ei ole päässyt vaurioitumaan. Lääkäriin pitää lähteä, jos väri paleltumakohdassa ei muutu sisälle tultaessa pian normaaliksi tai ihon tunto ei palaa muutamassa tunnissa. Teetpä itse tai teetätätpä mitä tahansa kasvoillesi, muista, ettet hoitosessioiden jälkeen altista kasvojen ihoasi hyytävälle viimalle ja tuulelle tai pakkaselle vaan anna ihosi nauttia käsittelyistä rauhassa.
Ja kun päivä jatkuu ja aurinko alkaa pilkistelemään taivaalla, kannattaa muistaa kasvoille ehdottomasti hyvä UVA- ja UVB-suojaus, sillä et halua vanheta ennenaikojasi. Ethän?